Visual Thinking (in het onderwijs)

Beelden zeggen meer dan 1000 woorden. Je hoort het vaak, maar wat doen we er eigenlijk mee? Met visueel werken (ook wel zakelijk tekenen genoemd) leer je de boodschappen die je wilt overbrengen anders vormgeven. Het gaat vooral over tot de kern komen en zichtbaar maken van je bedoeling. 

 

Op de scholen waarmee ik met visueel werken heb gewerkt merk je dat de teams in een flow komen en kinderen meer betrokken raken bij hun leerproces. Daarnaast worden vergaderingen en beleidsplannen opeens zoveel helderder en effectiever. 

 

Visueel werken draagt bij aan een verminderde werkdruk, meer plezier in je werk en vooral een heel effectieve manier om duidelijk te maken wat je over wilt brengen. 


Download
Een workshop op maat bij jullie op school?
Lees hier meer informatie
Visual Thinking in je school.pdf
Adobe Acrobat document 398.6 KB

In de (zorg)structuur

Visuals inzetten binnen de zorgstructuur of kwaliteitscultuur van de school. Denk maar aan het zichtbaar maken van groepsplannen en deze met kinderen bespreken. Maar ook jaarplannen en beleidsstukken visualiseren, zodat ze meer aanspreken bij de ontvanger.

Kindgericht werken

Eigenaarschap bij kinderen neerleggen? Door middel van het werken met kindplannen worden kinderen meer eigenaar van hun eigen leerproces en vergroot je de betrokkenheid enorm. Door het visualiseren van de plannen worden kinderen meer betrokken en is in 1 blik zichtbaar waar jullie aan werken met elkaar. 


In je organisatie

Het gaat niet om hoe goed je kunt tekenen, gewoon lef hebben en doen. Vaak merk ik dat mensen beginnen met veel tekst en vanzelf meer met beelden gaan werken. Alles is goed. 

 

In de organisatie zijn visuals geweldig in te zetten om effectief te werken met je team aan doelen of bespreekpunten. Zo kun je zichtbaar maken waar je heen wilt en welke doelen je wilt bereiken. 

 

Visual thinking draait niet alleen om ‘tekenen’, maar ook om het inzetten van visuele werkvormen om samen meer te bereiken.

 

Ook zijn visuals uitermate geschikt om in te zetten in teamcoaching om duidelijk te maken wat er nu eigenlijk speelt of het organiseren van een brainstormsessie of visietraject. Ik kijk graag met jullie mee wat ik hierin voor jullie kan betekenen.